Ingrediënten:
  • 125 gr meel
  • Mespuntje zout
  • 55 gr boter (in blokjes)
  • 30-45 ml koud water
Handmatig: Neem een grote mengkom en doe daar het meel, zout en blokjes boter in. Vermeng alles met de vingertoppen, waarbij er vrij snel gewerkt moet worden want het mag niet dusdanig warm worden dat de boter gaat smelten. (je kunt ook 2 messen nemen en het steeds snijden)  Ga net zo lang door totdat mengsel eruitziet als kleine broodkruimels. Let op dat de boter helemaal verwerkt is en er geen grote stukken meer in zitten. Voeg dan langzaam en al roerend water toe, totdat het deeg net aan gebonden is. Pak het strak in huishoudfolie en leg het 10 – 15 min in de koelkast voor gebruik. Food processor: Pulse / Mix Mixer: Deeghaken, snelheid midden. Doe meel, zout en blokjes boter in de mengkom, pulse of mix totdat de boter vermengt is met het meel, let op dat ook dit mengsel  eruit ziet als broodkruimels. Daarna, terwijl de motor aan blijft, water toevoegen totdat het er gebonden uit ziet. Pak het strak in huishoudfolie en leg het 10 – 15 min in de koelkast voor gebruik. Na 15 min. uit de koelkast halen, uitrollen en bakvorm bekleden. Dit deeg eers (blind) bakken. Na bekleding van de bakvorm, afdekken met bakpapier en vullen met bonen, rijst etc. daarna 15 min bakken in de oven op 200 C. Uit de oven halen, voorzichtig bakpapier en vulling eruit  halen, met de vork gaatjes prikken in de bodem en nog 5 min. terug zetten  in de oven. Daarna vullen met vlees- kip of groente vulling, deksel van hetzelfde deeg eroverheen of afdekken met bladerdeeg. *Deeg voor zoete Pie is in principe hetzelfde, alleen bij de ingrediënten ongeveer 30 gr. Suiker toevoegen.