Duitse kwetsen (zure pruimen) taart

Ingrediënten:

Deeg:

  • 375 gram meel
  • 1 snufje zout
  • 50 gram suiker
  • 100 ml melk
  • 50 ml water
  • 1 pakje droge gist of 15 gram verse gist
  • 60 gram boter
  • 1 ei
  1. Meel in de kom, suiker en zout toevoegen en mengen.
  2. Melk mengen met water en lauwwarm maken, dan boter en gist toevoegen en mengen.
  3. Het ei toevoegen aan het meelmengsel, daarna het melkmengsel toevoegen en tot een taai deeg verwerken.
  4. Afdekken met of vochtige doek, of aan de binnenkant vochtig gemaakt huishoudfolie en het deeg ongeveer een uur weg zetten op kamer temperatuur, totdat het volume 1x verdubbeld is. Als de zon schijnt en het is lekker warm buiten, zet ik het even buiten neer, eventueel in de zon.

Kwetsen:

Ongeveer 2 kilo, mag ook een halve kilo minder zijn, afhankelijk van de grootte van de taart natuurlijk. -    Wassen en ontpitten, daardoor krijg je automatisch 2 helften, waar je de bodem dakpansgewijs mee gaat bedekken.

Kruimeldeeg:

  • 150 gram meel
  • 100 gram noten, naar keuze gemalen walnoten, amandelen of hazelnoten
  • 1 ruime theelepel kaneel
  • 180 gram fijne suiker
  • 180 gram boter (vloeibaar maken, niet heet!)
  1. Meel, suiker, gemalen noten en kaneel mengen
  2. Boter  in het mengsel gieten, terwijl je het losjes met een vork doorroert, zodat zich klontjes vormen
  3. Aansluitend in de koelkast zetten, totdat je met de kwetsen beleggen klaar bent.